Zdrowie i Uroda

Czekolada gorzka – łakocie i lek w jednym

Czekolada gorzka
Betty pisze
 

Czekolada gorzka – korzyści i fakty.

Zwykle po zjedzeniu słodyczy mamy wyrzuty sumienia. Czujemy się winni nie przestrzegania diety. Jesteśmy pełni obaw, że waga znów pokaże przyrost kilogramów. Pomimo złej reputacji z jakiej słyną słodycze, to akurat w przypadku czekolady gorzkiej nie musimy się już katować, o ile zachowamy umiar. Bowiem dobrej jakości czekolada gorzka jest nie tylko pyszna, ale ma całe mnóstwo zalet prozdrowotnych, a jakich dowiecie się poniżej.

Skąd się bierze czekolada?

Czekolada produkowana jest z nasion tropikalnego drzewa kakaowca, Theobroma. To fakt powszechnie znany, ale pewnie niewiele osób wie, że najwcześniejsze użycie nasion kakaowca sięga Olmeków. Plemion zamieszkujących Mezoamerykę. Odkąd Krzysztof Kolumb odkrył Amerykę, czekolada stała się bardzo popularna i zawładnęła rynkiem na świecie. Wspaniały, słodki smak czekolady uzależnił ludzi tak bardzo, że popyt znacznie przerósł możliwości produkcji. Sytuacji nie poprawia fakt, że uprawy kakaowca cierpią z powodu chorób, suszy i powolnego przerzucania się tamtejszych rolników na łatwiejszą w uprawie kukurydzę i kauczukowiec. Wszystko wskazuje na to, że już nie długo będzie to produkt luksusowy, drogi i trudny do zdobycia.

Korzyści wynikające ze spożywania czekolady.

Dobra czekolada gorzka tzn. taka, która zawiera minimum 60% kakao, to wartościowy przysmak. Jeśli już sięgać po słodycze to właśnie po czekoladę gorzką o dużej zawartości kakao. Im wyższa zawartość kakao, tym mniejsza zawartość cukru i więcej korzyści dla zdrowia. Już po zjedzeniu kilku kostek czujemy poprawę humoru i wzrost sił witalnych.

Czekolada gorzka
Betty pisze

1. Jedzenie czekolady sprzyja rozwojowi płodu.

Badania przedstawione na spotkaniu ciążowym Towarzystwa Medycyny Matek Płodowych w 2016 roku w Atlancie w stanie Georgia, potwierdzają, że zjadanie 30 g czekolady każdego dnia podczas ciąży może mieć korzystny wpływ na wzrost i rozwój płodu.

2. Choroby serca i cukrzyca.

Przyszło Wam kiedyś do głowy, że możecie dostać od lekarza receptę na czekoladę? Mnie nie, ale kto wie jakich czasów doczekamy. Według nowych badań wszystko wydaje się możliwe. Naukowcy sugerują, że spożywanie niewielkiej ilości czekolady gorzkiej każdego dnia może obniżyć ryzyko cukrzycy i chorób serca. Ponadto obniża poziom cholesterolu i poprawia ciśnienie krwi.

3. Kondycja psycho-fizyczna.

Jak wiadomo z wiekiem spada kondycja psycho-fizyczna. Pojawiają się liczne problemy z pamięcią i koncentracją. Naukowcy z Harvard Medical School sugerują, że picie dwóch filiżanek gorącej czekolady dziennie może pomóc utrzymać mózg w zdrowiu i spowolnić utratę pamięci u osób starszych. To również oznacza, że w przypadku choroby Alzheimera, objawy takie jak spadek funkcji poznawczych – mogłyby zostać spowolnione. Stwierdzono także, że osoby spożywające wartościową czekoladę są o 22 %mniej narażone na udar.

4. Dodatkowe korzyści.

Poza walorami smakowymi i aromatycznymi, czekolada jest również źródłem magnezu, dzięki czemu wspomaga leczenie depresji, chorób reumatycznych i nerwobóli. Skutecznie poprawia wydajność treningu siłowego i jest naturalnym afrodyzjakiem. Poza tym zjadanie niewielkiej ilości czekolady w połączeniu z dietą nisko tłuszczową wspomaga redukcję wagi i poprawia metabolizm.

Podsumowując czekolada gorzka ma całe mnóstwo zalet prozdrowotnych, ale nie można popadać w skrajność. Dlatego ważne jest ustanowienie limitu dziennego spożycia czekolady i wybór produktów najlepszej jakości. Duża dawka słodyczy, nawet tych zdrowych to pierwszy krok do otyłości i próchnicy zębów. Jak zawsze umiar jest kluczowy dosłownie we wszystkim.

Share Button
loading...
gplus-profile-picture

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Translator

Translator Plugin

Wielkanoc

Dołącz do mnie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Dołącz do Newslettera

Zapisz się na mój newsletter aby co kilka dni otrzymać porcję ciekawych wpisów.

Newsletter jest bezpłatny. Nikomu nie przekażę Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili z mojego bloga.

Reklama

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl