Kulinarnie

Babeczki kawowo-karmelowe

Babeczki kawowo-karmelowe
 

Najlepsze i najsmaczniejsze babeczki kawowo-karmelowe

Mini arcydzieła wypiekane w formie na muffinki. 😉 Arcydzieła bo wyszły wprost znakomite. Mięciutkie, puszyste babeczki o smaku kawowo-karmelowym ozdobione delikatnym kremem karmelowym. Babeczki nie są przesłodzone, wyraźnie wyczuwalny jest smak kawy, zaś krem to prawdziwa uczta dla łasuchów. Karmelowy krem na bazie bitej śmietany i krówki, jest słodki pyszny, delikatny, doskonały do przekładania ciast i tortów, do złudzenia przypomina batonik typu snickers, w połączeniu z babeczką to uczta, której nie można ominąć. 🙂

Babeczki kawowo-karmelowe

Składniki na 12 babeczek:

  •  1 szklanka i ¾ szkl mąki pszennej
  • 70 g masła
  • ¾ szklanka brązowego cukru lub zwykłego
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczonej z 3 łyżkami wrzątku
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 jajka
  • 120 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 puszka (400 g) masy krówkowej – kajmaku
  • 400 ml śmietanki 36%

Babeczki kawowo-karmelowe

Przygotowanie:

Włączyć piekarnik by nagrzał się do 170 ºC.

Do misy miksera wsypujemy kawę, zalewamy wrzątkiem by się rozpuściła, dodajemy cukier i chwile miksujemy by się rozpuścił. Następnie dodajemy rozpuszczone masło, mleko, jajka i miksujemy do połączenia składników. Dalej dodajemy około 1/3 puszki masy krówkowej, przemieszamy by składniki się wymieszały. Jeśli miejscami krówka się nie połączy i zostaną małe grudki nie należy się tym przejmować. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i rozkładamy masę do formy wyłożonej papilotkami.

Piec w temperaturze 170ºC przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Babeczki kawowo-karmelowe

Krem karmelowy

Ubijać mikserem śmietankę i gdy będzie już prawie ścięta, zwolnić obroty miksera do minimum, dodawać pozostały karmel, łyżka po łyżce, aż powstanie jednolity gęsty krem. Worek cukierniczy zakończony tylką wypełnić kremem i dekorować wg własnego uznania. Dodatkowo użyłam 12 czekoladowych chipsów. Na każdą babeczkę po jednym.

Smacznego 🙂

Babeczki kawowo-karmelowe

Share Button
loading...
gplus-profile-picture

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

2 komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Translator

Translator Plugin

Sezon na dynie

Dołącz do mnie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Dołącz do Newslettera

Zapisz się na mój newsletter aby co kilka dni otrzymać porcję ciekawych wpisów.

Newsletter jest bezpłatny. Nikomu nie przekażę Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili z mojego bloga.

Reklama

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl